JUHA VAINIO-KIRJAA VARTEN MYÖS ALLEKIRJOITTANUTTA HAASTATELTU (FOR THAT, HIS BIOGRAPHY BOOK THE BLOG ADMIN INTERVIEWED)

Tässä kokonaisuudessaan alkuperäinen, Petri Pietiläisen Marko T. Niemelle sähköpostilla laittama kirjaan tarkoitettu haastattelu joka siis editoituna löytyy viimesyksyisestä Selalista elämä on- kirjasta (toim, PP & Juha Metso, kust. Docendo)

Martti Hallgrenin keskeisenä keräilykautena ei Juha Vainio -diskografiaa ollut saatavilla. Junnun musiikkiin 1990-luvun puolivälissä hurahtanut diskografi, tutkija ja dokumentoija Marko Niemi julkaisi vuonna 2004 kirjan Juha ”Watt” Vainio -diskografia (POP-lehti). Myöhemmin Niemi on täydentänyt diskografiaa Internet-sivustollaan (https://juhavainiodiscography.wordpress.com/).

Kuten monet muutkin suomalaisesta populaarimusiikista kiinnostuneet Marko Niemi sai huomata, että tietoa löytyy tipoittain ja hirvittävän monesta eri lähteestä. Juha Vainon kaltaisen suurhahmonkin diskografian kokoaminen oli valtava urakka ja salapoliisityö. Painettua diskografiaa on ollut pakko jälkikäteen täydentää Internetissä, sillä esimerkiksi Hallgrenin Junnun itsensä esittämää Mä lähden Mekkaan -kappaletta ei painetusta löydy. Siitä puuttuu muita muille tehtyjen kappaleiden ensilevytyksiä. Niemi ymmärsi tämän ja alkoikin tämän takia julkaista Internetissä lisätietoja.

Niemi innostui aikoinaan sekä Junnun että Irwinin tuotannoista. Hän aloitti diskografian tekemisen niin levynkansia kuin ääniteluetteloita ja -arkistoja tutkimalla. Valtaisan työn tulokset julkaistiin ensin kirjana ja sitten täydennettynä Internetissä. Hänen intonsa ei ole loppunut.

–          Vuonna 2003 löysin netistä Veikko Tiiton Satumaa -sivuston ja aloin tehdä yhteistyötä hänen kanssaan. Ehdotin myös POP-lehden Juha Rantalalle yhteistyötä. Olin siellä julkaissut jo Irwinin kappaleista luetteloa.

Niemen yllätykseksi yhteistyöstä syntyikin kirja. Hän harmittelee sitä, että kirja syntyi kiireessä: siihen jäi vääriä levykoodeja ja esittäjiäkin.

Niemi on myöhemmin keskittynyt julkaisemaan Internetissä Junnun lisäksi niin Vexi Salmen, Raul Reimanin kuin Toivo Kärjen diskografiat. Internetissä asiat pystytään päivittämään paljon helpommin kuin painetun kirjan muodossa. Diskografioihin löytyy myös välillä uutta tietoakin:

–          Olen nyttemmin toiminut itsenäisenä julkaisijana, talkootyötä. Minulla on monia muusikoita yhteistyökumppaneina. Olen saanut heiltä levytysluetteloita.

Juha Vainion valtaisan tuotannon vieminen diskografiaksi niin painetussa kuin Internet-muodossa on onni ja autuus Junnun ihailijoille. Niemi muistuttaa, että suomalaisen populaarimusiikin perusteellinen tutkimus ei ole helppoa:

–          Gramexilta tai levy-yhtiöistä ei saa muusikkolistoja, Niemi harmittelee käytännön hankaluuksia.

Listojen saamisen vaikeus johtuu niin yksityisyydensuojakysymyksistä kuin yrityssalaisuusasioista. Esimerkiksi Junnun Pornolaulujen oikeudet Lehtimiehet OY:ltä 1990-luvun alussa ostanut Ilkka Vainio tietää samalla tavalla kuin Gramex kaikki lauluja levylle laulaneet, mutta ei niitä kerro. Gramexiltakaan tietoa ei ole saatavissa – Gramex tilittää silti kullekin laulajalle esityskorvaukset.

–          Olen saanut esittäjiltä levytystiedot. Etsin lisätietoja kaikkialta. Yhdistelen tiedonmurusia. Otan artistin kerralla käsittelyyn. Tämmöistä vapaa-ajanharrastusta, Niemi toteaa.

Niemen harrastus on tuonut esimerkiksi Junnun kohdalla lukijoille kulta-aarteen. Diskografian kautta Junnun tuotannosta saa aivan erilaisen hahmotuksen kuin muuten loistavasta Laura Henrikssonin teoksesta Vainion lauluista. Henriksson keskittyy Junnun itselleen kirjoittamiin lauluihin.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.